Fermentation 1-2-3

suolat

Fermentoitu ruoka on hapatettua tai käymisprosessin läpi käynyttä ruokaa. Hapatetuissa ruuissa on runsaasti ihmisen terveydelle hyödyllisiä bakteereita, jotka käyttävät hyödykseen ruoka-aineen sokereita. Hapattaminen muodostaa tuotteeseen elävän maitohappobakteerikannan, joka pidentää tuotteen säilyvyyttä. Prosessissa tuotteen happamuus laskee niin alas, etteivät haitalliset bakteerit pysty toimimaan. Myös hyödylliset bakteerikannat estävät niiden lisääntymistä.

Fermentoituun ruokaan liittyy monia terveysvaikutuksia. Luonnollinen käymisprosessi säilöö ruoan ravintoaineet ja rikastuttaa ruoan ravintosisältöä. Lisäksi se tuo kehoomme bakteerikantoja, jotka voivat auttaa ylläpitämään ruoansulatusjärjestelmämme tasapainoista mikrobikasvustoa ja auttaa elimistöämme hyödyntämään ravintoaineita paremmin.

Fermentoitu ruoka ei ole missään mielessä uusi keksintö, vaikka se nykyään on trendikästä ruokaharrastajien keskuudessa. On löydetty todisteita, että eri sivistyskulttuureissa on valmistettu olutta ja viiniä käymisprosessin avulla jo 7000-8000 vuotta sitten, hapanleipä on vielä vanhempi ruokaperinne.

Fermentointi on siis ikivanha tapa saada ruoka säilymään pidempään. Tätä tapaa on hyödynnetty ennen jääkaappeja ja hermeettisesti pakattua ruokaa. Monissa kulttuureissa eri puolilla maailmaa on kautta aikojen käytetty fermentointia säilömään mitä erilaisimpia ruoka-aineita – lihaa, maitotuotteita, sekä kasviksia.

Monet nykyisin myytävät tunnetut ruokalajit ovat syntyneet tämän prosessin kautta. Saksalainen sauerkraut, korealainen kimchi ja latinalaisamerikkalainen cortido ovat esimerkkejä tästä.

Maitohappokäyminen ruoanvalmistusmenetelmänä kävi harvinaisemmaksi muiden säilömistapojen ja valmistusmenetelmien kehittyessä. Esimerkiksi jääkaappien yleistyminen ja pastörointi ovat syrjäyttäneet maitohappokäyttämisen säilöntätapana. Tämä kehitys yhdessä modernin, länsimaisen teollisesti valmistetun ruuan voittokulun kanssa on köyhdyttänyt ruokavaliota. Samalla on menetetty terveyttä monin tavoin tukevat hyödylliset bakteerit. Tuloksena on yhä yleistyvä ylipaino ja monet kansansairaudet, jotka johtuvat pitkälti ihmisen mikrobikannan muutoksista.

Do your own kraut: HOMEMADE ORIGINAL KRAUT